kozossegek.hu vp2.hu

Segítsd munkánkat!

Ha észrevételed van a templommal vagy a miserenddel kapcsolatban, írd meg nekünk!

Akadálymentesség

Ha van információja az akadálymentességről: tolókocsival hozzáférhetőségről, akadálymentes mosdóról, indukciós hurokról, vagy bármi más akadálymentességről (vagy azok hiányáról), akkor kérjük észrevétel beküldésével jelezze nekünk! Köszönjük!

Már mobiltelefonra is

Frissítve: 2015.12.20.

Kapcsolódó információk

Búcsú: 11.11.
A búcsú ünneplése a búcsú napját követő vasárnap 11:00 órai szentmisén történik.

Képek a templomról

Bemutatkozás

A templom igen régi, egyes részei a XIII. századból maradtak fenn. Az ősi román épületet a XV. században gótikus stílusban átalakították, a mai homlokzatát 1801-ben kapta, 1999-ben felújították.
A román stílusú, XIII. századi templom feltárása során négy építési szakaszt különböztettek meg. A hajó és a szentély a XIII. század második negyedében épült. A XIII. század végén készült a karzatot ma is tartó két pillér és a főhomlokzat két támpillére is. Nagyarányú építkezés folyt a XV. század elején, amikor a község birtokosa, a Homokterennei család temetőkápolnát és csontházat épített a templomhoz, s ugyanakkor készült a déli oldal gótikus kapuja, valamint a kőfal is. A pusztuló oldalépítményeket 1801-ben bontották le, ekkor készült a mai sekrestye és a huszártorony. Hajóját 1920 körül boltozták, miután lebontották régi síkmennyezetét. 1820-ig zsindelyes nyeregtető fedte, 1807-ben, Egerben öntött új harangja ma az új templomban lett elhelyezve. Belső térkialakítása süvegboltozatos, kétszakaszú. Padlózatát téglával burkolták. A karzat alatt helyezték el a feltáráskor előkerült kőemlékeket (szenteltvíztartó, kváderek, kő ajtókeret maradványa, sírkőtöredék). A szentély síkmennyezetű, déli falában középkori ülőfülke látható.


Elhelyezkedés 

Nógrád megye
Mátraterenye

Térkép: 48.03553, 19.95420  

Kapcsolat - elérhetőség

Plébánia:
3145 Mátraterenye
Kossuth u. 109.
ellátja: a mátranováki plébánia
Telefon: (32) 363 089

Jó tudni

Búcsú: november 11.